395 poze   21330 vizite

ZMEURA SI MURE

Savoarea si aroma de neuitat a fructelor de padure

Mure :

S-a demonstrat ca fructele de padure – murele si zmeura sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali care anihileaza actiunea radicalilor liberi, combat stresul oxidativ si previn aparitia bolilor neuro-degenerative, a afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii precoce.
Antocianidinele sunt cele care le dau acestor fructe culoarea rosie sau albastra. “Studiile au aratat ca antocianidinele favorizeaza producerea de noi celule la nivelul vaselor de sange. Datorita continutului de antocianidine, fructele de padure au un efect benefic, demonstrat in prevenirea varicelor, in calmarea durerilor din poliartritele reumatoide. Antocianidinele intaresc peretii arterelor, avand rol de protectie cardiovasculara”, precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Putine Calorii

Murele sau zmeura pot fi consumate la discretie in curele de slabire. Aceste fructe au foarte putine calorii: murele – 25 de calorii/100 g, zmeura – 25 de calorii. “Peste fructele de padure putem adauga putina miere de albine, nu prea multa insa, pentru ca dupa aceea ingrasa. Murele su zmeura ar putea constitui o parte din masa de seara. Chiar daca au putine calorii, fructele sunt satioase, dau senzatia de satietate rapid si o prelungesc”.

Scad Glicemia

Murele in stare proaspata au proprietati hipoglicemiante, limitand in acelasi timp productia de insulina. Se stie ca insulina intervine in procesul de ingrasare, prin stocarea zaharurilor sub forma de grasimi.
Consumul de fructe de padure poate preveni unele forme de cancer (de colon, de stomac) datorita fibrelor alimentare. De asemenea, acidul cumaric si acidul clorogenic – care se gasesc in aceste fructe – impiedica formarea substantelor cancerigene in organism .

Vitamina C pentru imunitate, vitamina E pentru prevenirea îmbătrînirii precoce, acid folic pentru stimularea sistemului nervos, potasiu pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Toate acestea ne sînt oferite de fructele de pădure



Efect Atioxidant

Zmeura are putere antioxidanta mai mare cu aproape 50% decat capsunele, de trei ori mai mare decat kiwi si de 10 ori mai mare decat tomatele, arata studiile efectuate de cercetatorii olandezi.

Cea mai mare contributie la activitatea antioxidanta a zmeurei este cea a elagitaninelor care, conform specialistilor, lupta impotriva cancerului. Vitamina C contribuie cu 20% la intreaga activitate antioxidanta, iar antocianinele 25%. O alta veste buna este ca inghetarea si depozitarea acestora nu afecteaza prea mult puterea antioxidanta

Protectie impotriva cancerului. Studiile efectuate arata ca dietele bogate in fructe ajuta la prevenirea cancerului: zmeurele inhiba enzimele metaloproteinaze. Desi sunt importante pentru dezvoltarea si remodelarea tesuturilor, daca sunt produse in cantitati ridicate aceste enzime joaca un rol important in aparitia cancerului

Informatii nutritionale :

100 g Mure 100 g Zmeura
Calorii 52
Fibre 6.5 g
Lipide 0.7 g
Vitamina C 21 mg
Potasiu 162 mg
Calciu 41 mg
Calorii 43
Fibre 5.3 g
Lipide 0.5 g
Vitamina C 30 mg
Potasiu 170 mg
Calciu 25 mg ...................................................................... Gem de Zmeura
Retete delicioase cu fructe de padure, dulceata de zmeura, dulceata de mure, inghetate, …

DULCEATA de Zmeura

Ingrediente
1 kg zmeura, 600 gr zahar, zeama de la o lamaie.
Mod de preparare
Dulceata de zmeura aromat se face foarte simplu. Se spala zmeura sub un jet usor de apa,apoi se lasa la scurs pe o sita. Se pune zmeura intr-un vas emailat, se adauga zaharul si se pune la fiert. Lasam sa fiarba la foc potrivit, amestecand incet din cand in cand. Cand dulceata este legata, se adauga zeama de lamaie.
Lasam la foc pana cand totul este fiert si are un continut gelatinos.Se pune in borcane, se inchid ermetic si se lasa cu gura in jos aproximativ 1 ora.

DULCEATA de Mure

Dulceata de mure este deliciosa si se prepara repede. Il poti consuma fie ca atare, fie ca umplutura pentru diverse prajituri . In zilele friguroase de iarna, il poti combina cu biscuiti de vanilie si o ceasca de ceai aromat.
Ingrediente pentru dulceata de mure

2 kilograme mure
1, 5 kilograme zahar
50 grame zeama de lamaie.
Cum se prepara dulceata de mure

Murele pentru dulceata trebuie sa fie mari, intregi si bine coapte. Cureti murele de codite si apoi le speli. Intr-o cratita, pui murele si presari zaharul Lasi murele asa pana a doua zi. A doua zi, pui murele la fiert. Adaugi si zeama de lamaie si amesteci putin. Lasi dulceata sa fiarba pana devine consistent.

Nu trebuie sa lasi duleata prea mult, deoarece se va intari prea tare. Cand este gata, torni dulceata fierbinte in borcane. Sigilezi borcanele si le acoperi cu patura pana se racesc .

DULCEATA de Mure II

Ingrediente:

1 kg zahar
1 kg mure
3 l apa plata
zeama de la 1/2 lamaie
esenta de vanilie



Mod de preparare:

Zaharul se topeste in 3 litri de apa plata, zeama de lamaie si esenta de vanilie. Cand zaharul este bine legat, se adauga un kilogram de mure si se da focul mai iute, sa se lege repede.



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.